Testen

Natuurlijk hoop ik dat uw Brits Korthaar een lang, gezond en probleemloos leven zal hebben. Er is tenslotte niets mooier dan zonder zorgen te kunnen genieten van uw Britje. Daarbij is het van belang dat de Brits Korthaar (net als iedere kat) goed wordt verzorgd. Dat betekent in de eerste plaats dat de Brit altijd vers water ter beschikking moet hebben en kwalitatief goed voer krijgt voorgeschoteld.

Daarnaast is af en toe ontwormen en, indien nodig, behandelen tegen vlooien en nagels knippen onderdeel van de basisverzorging. De vacht heeft niet veel verzorging nodig, maar zo nu en dan kammen of borstelen is bij de Brits Korthaar wel noodzakelijk. Daarnaast is het verstandig uw kat jaarlijks door uw dierenarts te laten controleren en in te laten enten tegen kattenziekte en niesziekte. Tegelijkertijd kunt u een algemene check door de dierenarts uit laten voeren waarbij gewicht, algemene conditie, ogen, oren en bekje worden nagekeken.

Tot slot is het belang van persoonlijke aandacht in de vorm van spelen, aaien en knuffelen onderdeel van een goede gezondheid van uw kat. Een goede band met uw kat bevordert ook het algemene welbevinden en dus de gezondheid van het dier.

In mijn en uwer belang worden op de poezen rasverplichte testen uitgevoerd. De poezen (en dekkaters) worden gecontroleerd via echografie op HCM en PKD. Bloedonderzoek is gedaan om de aanwezigheid van FELV/FIV uit te sluiten en DNA testen zijn gedaan om de erfelijke kenmerken (zoals bloedgroep, langhaar) van de poezen te bepalen. Dit alles om zo goed als mogelijk te bewerkstelligen dat er mooie, gezonde kittens geboren worden, vrij van erfelijke ziektes.

Indien gewenst kun u hieronder verdere informatie vinden over de diverse ziektebeelden en testen.

HCM
Lees meer over HCM

PKD
Lees meer over PKD

FELV/FIV
Lees meer over FELV/FIV

DNA
Lees meer over DNA testen