Brits Korthaar

Rasbeschrijving Brits Korthaar

De Brits Korthaar is een ongecompliceerd, vriendelijk ras met een evenwichtig en aanhankelijk karakter. Hij past zich makkelijk aan, leert snel, bezit een robuust lichaam en vereist weinig vacht-onderhoud. De Brits korthaar houdt ervan dicht bij zijn mensen te zijn zonder zich echt op te dringen. Deze kat is een rustige huisvriend. Een Brit wil heel graag bij mensen zijn, maar hij zit niet constant bovenop je. Een Brit praat wel, maar niet zo hard en zeker niet de hele dag. Zowel katers als poezen kunnen over het algemeen goed samen met honden en andere huisdieren als ze op de juiste wijze met elkaar zijn geïntroduceerd.
Een Brit houdt erg van spelen en kan uren zoet zijn met een muisje, balletje of propje papier. Een brit heeft wel voldoende beweging nodig om goed in conditie te blijven. Speeltjes, aandacht van het personeel en een grote krabpaal zijn vereist. De silver tabby variant is vaak wat levendiger dan de effen kleuren Britten.

Oorsprong van de Brits Korthaar

De Brits Korthaar is eigenlijk een tot adel verheven boerenkat.
Van oorsprong komt deze kat inderdaad uit Engeland. Het was gewoon een boerenhuiskat die zo mooi gevonden werd door een aantal liefhebbers, dat zij er mee gingen fokken. In het begin voornamelijk in de kleur blauw, tegenwoordig wordt de Brit echter in vele kleuren gefokt.

Algehele bouw van de Brits Korthaar

De Brits Korthaar is een compacte evenwichtig gebouwde en krachtige kat met een stevig en gespierd lichaam, met een brede borst, stevige korte rechte poten met ronde voeten. De staart is dik aan de basis en is rond aan het uiteinde.
De kop is rond met een goede ruimte tussen de kleine oren. Ronde wangen, stevige kin, grote ogen, rond en open en een korte brede rechte neus met een overgang die niet te geprononceerd mag zijn. De vacht is kort en dicht ingeplant met een dikke ondervacht. Het is een middelgrote tot grote kat.

Vachtpatronen

Kenmerken Tabby gemarmerd (blotched)

  • Tabby gemarmerd, ook wel Tabby blotched of Tabby classic genoemd
  • Gelijkmatige brede ringen om de staart en poten
  • Vlindertekening op de schouders
  • Streep op achterhoofd
  • Streep tot aan de staart op de rug
  • Oestertekening op de zijkanten van het lichaam (ronde vormen)
  • Tabby patroon moet duidelijk afsteken bij de normale vachtkleur

Kenmerken Tabby gevlekt (spotted)

  • Tabby gevlekt wordt ook wel Tabby spotted genoemd
  • Vooral bekend in de zilvergrijze variant
  • Patroon is herkenbaar door de stippen (onderbroken verticale strepen)
Vachtverzorging

Een Brit heeft redelijk weinig vachtverzorging nodig, eenmaal per 3 of 4 weken kammen met een borstel is in het algemeen voldoende. In het voorjaar als de wintervacht wordt losgelaten, zult u merken dat uw kat echter duidelijk meer haar verliest. Ook de dikke ondervacht kan na verloop van tijd gaan klitten, dit moet uiteraard voorkomen zien te worden.